PÁNDY, Lajos

PÁNDY Lajos

(1895, Budapest - 1957, Budapest)
Festőművész. A Szentendrei Művésztelep (1926) és a Szentendrei Festők Társaságának (1928) egyik alapító tagja. (A többi alapító: Bánovszky Miklós, Bánáti Sverák József, Heintz Henrik, Jeges Ernő, Onódi Béla, Paizs Goebel Jenő és Rozgonyi László.)
Ferenczy Károly növendékeként 1913-ban kezdi el a Képzőművészeti Főiskolát. Frontszolgálat miatt tanulmányait csak 1918-ban folytatja, immár Réti István növendékeként. 1919-ben a Kecskeméti Művésztelepen tanul. 1921-ben gróf Batthyány Gyula meghívására részt vesz a bicskei művésztelep munkájában Jeges Ernő, Paizs Goebel Jenő és Parobek Alajos társaságában.
1922-ben a művésztelep kiállítására kerül sor a Nemzeti Szalonban.
1926-tól dolgozik a Szentendrei Művésztelepen, művei szerepelnek annak kiállításain.
1926-ban elkészíti a Spolarich (ma Kárpátia) étterem falképeit.

Ő is részt vesz negyedmagával a szentendrei Keresztelő Szent János plébániatemplom kifestésében 1932-33-ban. 1926-tól dolgozik a Szentendrei Művésztelepen, művei szerepelnek annak kiállításain. 1926-ban elkészíti a Spolarich (ma Kárpátia) étterem falképeit Ő is részt vesz negyedmagával a szentendrei Keresztelő Szent János plébániatemplom kifestésében 1932-33-ban. A művésztelep legkonzervatívabb tagja. Hazai tájakat fest. Rövid ideig a harmincas évek neoklasszicizmusa is hatással van a művészetére, dekoratív, éles fény árnyék kontrasztra épülő aktképet, női portré fest. Egyre több történelmi témájú eseményt rajzol, amelyhez sok viselettanulmányt készít. Ez vezeti el a néprajzi tanulmányokhoz, hogy az egyes történelmi jeleneteket részleteiben minél korhűbben ábrázolhassa. 1938-ban a Carlton hotel freskóit készíti, amely a háború alatt megsemmisült. 1942-ben hadiszolgálaton van a keleti fronton. Kecskeméten harctéri rajzaiból kiállítást rendez. 1951-ben kizárják a teleptagok sorából. 1951-ben néprajzi gyűjteményéből és saját műveiből kiállítást rendez leányfalui házában. A festészet mellett könyvillusztrációkat is készített.

• festmények,   • grafikák  

  Artists
Quick Find
 
Use keywords to find the product you are looking for.
Advanced Search
0 items
There are currently no product reviews
Artistic groups
Artgroups: Szentendrei Festők Társasága, Vajda Lajos Stúdió (VLS), Ikon csoport, Forgács Társaság, Pentaton csoport, Szentendrei Grafikai Műhely
DPÖTKT Szentendre book published in 2011: >> Who"s Who of Art
Currencies
Hungarian English