Mattioni Eszter

Mattioni Eszter

(1902, Szekszárd - 1993, Budapest)
Magyar Iparművészeti Főiskola, grafika szak, mestere: Helbing Ferenc; Magyar Képzőművészeti Főiskola, mestere: Rudnay Gyula. 1931-1942 között a szolnoki művésztelepen élt és dolgozott.
20-as, 30-as évek fordulóján, több nyáron dolgozott ott Aba Novák Vilmossal együtt, s ez színskálájának fölerősödését, a kompozíciók novecentós plaszticitását eredményezte. A 30-as években festőtechnikája, a matt temperafestés még jobban közelítette a Római Iskolához, koloritja azonban megőrizte plein air-es frissességét.
Az 1930-as években Pólya Ivánnal feltalálták és védjegyeztették az ősi mozaik új változatát, amely kezdetben főként színes kőporból és cementből készült.

Később, Pólya korai halála után, Mattioni Eszter továbbfejlesztette a hímeskőnek elnevezett eljárást, a témához illeszkedően faragott és vésett nemes, természetes köveket felhasználva. E művek időálló, beépíthető, vasbeton alapú lapok, melyeket a végső csiszolással és kontúrok bevésésével tesz a művész egyedülállóvá.
Úgy festményeivel, mint hímesköveivel Mattioni Eszter kiemelkedő képviselője, megörökítője a magyar népművészet, népviselet, esküvők, táncok és búcsúk világának. Sok külföldre került műve hirdeti a magyar népviselet sokoldalúságát, színességét.
Gyengéd pasztelltől káprázatos vad színekig Mattioni főleg magyar tájakban gyönyörködtet. A Balaton, Tisza, Dunakanyar, és a megmunkált földek gyakori témái.


• festmények,   • grafikák  

  Alkotások
  Gyorskeresés
 
Használjon kulcsszavakat a kereséshez (a cikk nevét).
Részletes keresés
Jelenleg nincs vélemény a termékről
Művészeti csoportok
Művészeti Csoportok: Szentendrei Festők Társasága, Vajda Lajos Stúdió (VLS), Ikon csoport, Forgács Társaság, Pentaton csoport, Szentendrei Grafikai Műhely
DPÖTKT 2011-ben Szentendrén megjelent könyv: >> Művészeti ki kicsoda
  Pénznemek
Hungarian English