HEINTZ, Henrik

Bánovszky Miklós

(1896, Budapest - 1955, Szakcs) festőművész.
A Régi Művésztelep és a Szentendrei Festők Társaságának alapító tagja. 1932-33 -ban három festőtársával együtt kifestette a szentendrei Keresztelő Szent János plébániatemplom szentélyét.
Tanulmányait a magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte Réti István növendékeként 1919-1926 között. Már pályakezdése idején (20-as években) feltűnt egyházművészeti témájú alkotásaival, a Szent Ferenc a madaraknak prédikál című képével. 1926-ban megnyerte az Országos Egyházművészeti kiállítás első díját, és 1927-ben állami utazási ösztöndíjban részesült, amelynek segítségével Olaszországban tanulmányúton vett részt.

Egyszerre festett naturalista táj- és városképeket, valamint a trecento és a quattrocento hatását mutató egyházművészeti alkotásokat, ezeket gyakran jutalmazták díjakkal. (1929, 1930. Jellinek Gida-díj, 1930. Fővárosi festészeti-díj, 1931-32. Egyházművészeti festészeti-díj, Padova, 1934. Ferenc József festészeti-díj stb.) Az 1930-as évek elején festészetében megjelenik az olasz Pittura Metafisica és a mediterrán élményvilág hatása, amely egyházművészeti alkotásait is jellemzik.
Hivatalosan nem tartozott a római ösztöndíjasok közé, mégis bekerült a Gerevich Tibor által propagált római iskolások közé, és reszt vett azoknak kiállításain. A negyvenes évektől pedig elsősorban városi és falusi templomok oltár- illetve stációképeinek megfestésével foglalkozott.

• festmények,   • grafikák  

  Artists
Quick Find
 
Use keywords to find the product you are looking for.
Advanced Search
0 items
There are currently no product reviews
Artistic groups
Artgroups: Szentendrei Festők Társasága, Vajda Lajos Stúdió (VLS), Ikon csoport, Forgács Társaság, Pentaton csoport, Szentendrei Grafikai Műhely
DPÖTKT Szentendre book published in 2011: >> Who"s Who of Art
Currencies
Hungarian English