Diener-Dénes Rudolf

Diener-Dénes Rudolf

(Nyíregyháza, 1889. január 28.–Budapest, 1956. augusztus 3.)

Szentendrei kapcsolat:
A szentendrei Régi Művésztelep tagja volt.
1937-ben a Szentendrei dombok c. képéért megkapta a Szinyei Társaság Tájkép-díját, így adva meg a tiszteletet a festőnek, aki annyiszor és oly sok éven át magasztalta képein Szentendre utcáit és környékét. Temetésén barátja Czóbel Béla búcsúztatta.

Előtanulmányokat folytat az Iparrajziskolában és az akkori Iparművészeti Iskola esti tanfolyamán Pap Henriknél.
1909-ben és 1910-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanul, Ferenczy Károly növendéke, 1913-ig megszakításokkal látogatja a főiskolát.
1916-ban Bécsben képzi magát.

1917-ben az Iványi Grünwald Béla által vezetett
kecskeméti művésztelepen, majd a Haris-közi szabadiskolában Rippl-Rónait Józseftől tanult. 1919-ben a nyergesújfalui művésztelepen és a kecskeméti művésztelepen is dolgozik. Főként posztimpresszionista jellegű tájképeket és csendéleteket festett. Intim szobabelsőit, lírai városképeit, bensőséges csendéleteit és portréit olajfestékkel hozta létre, e mellett az akvarell- és pasztelltechnika kiváló mestere is volt. Művészetére legnagyobb hatással az 1924 és 1931 közötti franciaországi tartózkodás bírt, amikor Párizs élt, de Bretagne-ban és Normadiában is megfordult. 1934-ben a Lipótvárosi Kaszinó díját, így1946-ban a Szinyei Társaság Nagydíját nyerte el. Családja művészete bemutatására Toulouse-ban emlékházat működtet.


• festmények,   • grafikák  

  Artists
Quick Find
 
Use keywords to find the product you are looking for.
Advanced Search
0 items
There are currently no product reviews
Artistic groups
Artgroups: Szentendrei Festők Társasága, Vajda Lajos Stúdió (VLS), Ikon csoport, Forgács Társaság, Pentaton csoport, Szentendrei Grafikai Műhely
DPÖTKT Szentendre book published in 2011: >> Who"s Who of Art
Currencies
Hungarian English