Deim Pál

Deim Pál

festőművész , szobrász, grafikus
1932. június 29-én született Szentendrén.
Az iskolában Bánáti Sverák József - aki a szentendrei művésztelep egyik alapítója, meghatározója - volt a művészettörténet tanára. Rábeszélésére jelentkezett a budapesti Képzőművészeti Főiskolára, ahová 1958-ban jutott be. Barcsay Jenő, Vajda Lajos, Bernáth Aurél, Domanovszky Endre, Ék Sándor, Hincz Gyula, Szentiványi Lajos és Pap Gyula voltak az oktatói. 1957-től vesz részt a Fiatalok Stúdiójának kiállításain, hazai és külhoni tárlatokon. Művészetére Barcsay Jenő, Vajda Lajos és az ikonfestés hatott. Eleinte tájképeket festett, majd a főiskola végén figurákat.

Később az alakok lassan bábuvá alakultak, így 1968-
ban végleg kialakult az egyéni stílus, melyet a szerves
mértanias formák egysége, a konstruktív szerkesztés,
sraffozó technika és jelképteremtő erő jellemez. Az 1960-as években induló magyar neoavantgárd egyik kiemelkedő alakja, Kossuth-díjas, Munkácsy-díjas és többszörös életmű-díjas művész. Szentendrén él és dolgozik. 1952-ben gimnáziumi tanára, Bánáti Sverák József biztatására jelentkezik a Képzőművészeti Főiskolára, de nem veszik fel. 1952-1958 között a Honvéd Képzőművész Szakkörben fejleszti magát, tanárai: Szalatnay József, Koren István. 1958-ban, negyedszeri próbálkozásra, felvételt nyer a Magyar Képzőművészeti Főiskola festőszakára, majd három év után grafikára, ahol Ék Sándor tanítványa, de mestereinek Barcsay Jenőt, Gadányi Jenőt és Vajda Lajost vallja. A főiskola ideje alatt a Szentendrei Városi Tanács Deli Antal ösztöndíjában részesül. 1960-ban a főiskolával ellátogat Moszkvába és Leningrádba. 1963-ban szerepel az utolsó éves hallgatóknak a főiskola szemlélete elleni tiltakozásként rendezett kiállításán, amelyet egy nap után bezárat a főiskola vezetősége. 1963-1968 között a Zuglói kör tagja, amely a főiskola után néhány művészből - Bak Imre, Csiky Zoltán, Csutoros Sándor, Molnár Sándor, Nádler István - összeálló művészeti csoportosulás. A kör tagjainak legfőbb célja, hogy az akkor még igen ritka nyugati szakirodalmat beszerezzék, feldolgozzák, megbeszéljék, ezáltal ismereteiket és látásmódjukat tágítsák. 1967-ben tanulmányútra megy Párizsba és Brüsszelbe, ahol mélyebben megismerkedik többek között Cézanne, Matisse, Picasso, Francis Bacon, Ben Nicolson művészetével. 1968-ban ösztöndíjjal Macedóniában, a prilepi nemzetközi művésztelepen tölt két hetet, ahol megszületik a „Kolostor-sorozat," amely egyéni művészi hangjának megtalálását fémjelzi. 1974-ben a Műcsarnokban rendezett egyéni kiállítása hatására több műgyűjtő felfigyel rá (többek között: Kolozsváry Ernő, Pogány Zsolt, Vass László). Deim Pál Szentendrén él és dolgozik, és fiatal kora óta gondosan figyelemmel kíséri a város művészeti életét és építészeti változásait. Mindezért felelősséget érezve gyakran hozzászól a város esztétikai és művészetpolitikai kérdéseihez mind újságcikkekben, mind a Műemlékvédelmi Bizottság, vagy a Városvédő Egylet tagjaként. Vitathatatlan része volt a szentendrei Művészet Malom létrejöttében, amely több évtizedes munka eredményeképp 1999-ben megnyitotta kapuit. Az intézmény eredeti célkitűzése az volt, hogy állandó múzeumként bemutassa a XX. század szentendrei művészetét. Deim Pál ezen kívül folyamatosan támogatja a fiatal művészeket, csoportokat és művészeti kezdeményezéseket, mint például a Vajda Lajos Stúdiót és tagjait.

• festmények,   • grafikák  

  Alkotások
  Gyorskeresés
 
Használjon kulcsszavakat a kereséshez (a cikk nevét).
Részletes keresés
Jelenleg nincs vélemény a termékről
Művészeti csoportok
Művészeti Csoportok: Szentendrei Festők Társasága, Vajda Lajos Stúdió (VLS), Ikon csoport, Forgács Társaság, Pentaton csoport, Szentendrei Grafikai Műhely
DPÖTKT 2011-ben Szentendrén megjelent könyv: >> Művészeti ki kicsoda
  Pénznemek
Hungarian English