Berki Viola

berkiviola

Berki Viola (1932–2001) magyar festő, grafikus.
1951-ben vették fel a Képzőművészeti Főiskola festő szakára, mestere Fónyi Géza volt. Rajztudását, fejlődését dicsérték, de érdeklődést a keleti egzotikumok, a magyar történelem és a paraszti világ iránt mutatott, tanárai megfestett munkásokat, optimista fiatalokat akartak látni a képeken – ő azonban ennek az elvárásnak nem tudott, nem akart megfelelni. Politikai okok miatt 1954-ben eltávolították a főiskoláról, de Bencze László festőművész segítségével a következő év szeptemberétől visszatért. A hatvanas évek elején Korniss Dezső műtermében dolgozott, az évtized végétől könyvillusztrációkat, majd rézkarcokat, később szitanyomatokat készített.
"Első jelentkezése az 1964-es Stúdió-kiállításhoz köthető. Elismerő kritikákat kapott és a kortárs magyar képzőművészet egyik reményteli tehetségének kiáltották ki, a szentendrei indíttatású és Vajda Lajos hatását mutató lírai konstruktivizmus képviselőjének. Ez a periódus azonban csak pár évig tartott. A hatvanas évek végétől Berki Viola művészete egyre határozottabban a történetmesélő, narratív felfogás irányába mozdult el, festészetére pedig gyakran használták a naiv, romantikus vagy archaikus jelzőt. Az avantgárd kurzusokban gondolkodó művészettörténész-szakma az 1970-es évektől nem tudott mit kezdeni ezzel a téma- és tartalomközpontú felfogással. Műveit ekkoriban már nem lehetett behelyezni a folyamatosan születő újabb és újabb neoavantgárd irányzatok egyikébe sem, így a fősodorból perifériára szorult. Ez visszamenőleg is befolyásolta korábbi, avantgárd korszakának megítélését. Jellemző, hogy a Magyar Nemzeti Galériában 1991-ben megrendezett Hatvanas évek kiállításon már egyetlen műve sem szerepelt és a katalógus tanulmányaiban sem említették meg a nevét." (forrás: részlet - Artmagazin 2012/3. 26-32. o., Szűcs Károly, artmagazin.hu)

 

  Alkotások
  Gyorskeresés
 
Használjon kulcsszavakat a kereséshez (a cikk nevét).
Részletes keresés
Jelenleg nincs vélemény a termékről
Művészeti csoportok
Művészeti Csoportok: Szentendrei Festők Társasága, Vajda Lajos Stúdió (VLS), Ikon csoport, Forgács Társaság, Pentaton csoport, Szentendrei Grafikai Műhely
DPÖTKT 2011-ben Szentendrén megjelent könyv: >> Művészeti ki kicsoda
  Pénznemek
Hungarian English