APÁTI ABKAROVICS Béla

APÁTI ABKAROVICS Béla

(1988, Érmihályfalva - 1957, Szentendre) Festő és grafikus.)
Szenzendrei kapcsolat: Az 1930-as évek végén, Szentendrén telepedett le, és többnyire ennek környékét festette.
1945-ben a szentendrei művésztelep tagjává választották, s részt vett ezek csoportkiállításain. Tagja volt a KUT-nak is. 1955-ben Szentendrén rendezett gyűjteményes kiállítást.
1967-ben a szentendrei Ferenczy-múzeumban, 2007-ben a Művészetmalomban kiállítást rendeztek műveiből.
Mind nagybányai, mind szentendrei időszakaiban Abkarovicsot - hűen önmagához - nem a táj és a városkép izgatta elsősorban, hanem az emberi tevékenység, az utca embere, ahogy a kútra jár, vizet hord, árusít a piacon stb. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán négy évig volt Ferenczy Károly tanítványa.

A nagybányai szabadiskolában először 1911-ben főiskolásként Réti István, valamint Thorma János korrektúráján tanult. 1920-24 között és 1927-ben ugyanitt, a művésztelepen dolgozott.
Nagybányai éveit követően tanulmányutat tett Németországban és Ausztriában. Ezután több éven keresztül Kárpátalján dolgozott, és tagja volt a Kárpátaljai Képzőművészek Egyesületének. 1920-ban állított ki először a Nemzeti Szalonban. 1924-ben a nagybányai jubiláris tárlaton, 1925-ben és 1927-ben a nagybányai festők csoportkiállításán szerepelt.
Művészete a táj és az ember egységének nagybányai hagyományaira épül fel. Úgy az olaj, mint az akvarell, s a grafika területén teljesen azonos biztonsággal mozog. Grafikusi munkássága tollrajzokat, linómetszeteket foglal magába, de készített nagyszámú monotípiát is.
"Famunkások" című képét és több más alkotását a székesfőváros vásárolta meg, de művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában, a sümegi Darnay Múzeumban és a Nagyváradi Múzeumban is.

• festmények,   • grafikák  

  Artists
Quick Find
 
Use keywords to find the product you are looking for.
Advanced Search
0 items
There are currently no product reviews
Artistic groups
Artgroups: Szentendrei Festők Társasága, Vajda Lajos Stúdió (VLS), Ikon csoport, Forgács Társaság, Pentaton csoport, Szentendrei Grafikai Műhely
DPÖTKT Szentendre book published in 2011: >> Who"s Who of Art
Currencies
Hungarian English